Μελιτζάνες τσακώνικες ιμάμ
ΥΛΙΚΑ
  • 1 ½ κιλό μελιτζάνες τσακώνικες,
  • Για τη γέμιση: 3 μεγάλα κρεμμύδια ξερά,
  • 6 – 7 πυρηνάκια σκόρδο,
  • 3 ντομάτες ώριμες μεγάλες,
  • ένα ματσάκι μαϊντανό,
  • αλάτι – πιπέρι
  • ρίγανη (προαιρετικά),
  • μία κούπα ελαιόλαδο.
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

    Πλένουμε τις μελιτζάνες, κόβουμε τα κοτσάνια και τις σχίζουμε με μαχαίρι κατά μήκος τα τρία. Μία – μία σχίζουμε και αλατίζουμε τις σχισμές και τοποθετούμε σε τρυπητό για μία ώρα.

    Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες, τα αλατίζομε ελαφρά και τα τοποθετούμε σε τρυπητό, χοντροκόβομε τα σκόρδα και τα αλατίζομε, κόβομε τις ντομάτες σε κύβους, ψιλοκόβουμε και το μαϊντανό.


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    1ος ΤΡΟΠΟΣ: Πλένομε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζομε με χαρτί και τις τσιγαρίζομε στο τηγάνι με μπόλικο λάδι. Τις τοποθετούμε σε ταψί με τη μια σχισμή προς τα πάνω.

    2ος ΤΡΟΠΟΣ: Πλένομε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζομε με χαρτί, τις λαδώνομε με πινέλο και τις ψήνουμε στο γκριλ ή στο αερόθερμο γυρνώντας τις να μην καούν. Τις τοποθετούμε σε ταψί με τη μια σχισμή προς τα πάνω.

    ΓΕΜΙΣΗ: Σε μεγάλο τηγάνι σωτάρουμε τα κρεμμύδια χωρίς να τα ξεπλύνομε από το αλάτι, με προσοχή να μην καούν. Προσθέτομε τις ντομάτες σε κύβους και αμέσως το σκόρδο, αναδεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Σβήνομε τη φωτιά όταν έχει απορροφήσει όλα τα υγρά της η ντομάτα και ρίχνομε το μαϊντανό. Ρίχνομε λίγο πιπέρι και τη ρίγανη, αλάτι αν χρειάζεται. Η γέμιση δεν πρέπει να είναι τελείως στεγνή.

    Γεμίζομε με κουτάλι τις μελιτζάνες ανοίγοντας τις λίγο (βάζομε δυο κουταλιές γέμιση στην καθεμία) και ομοιόμορφα μοιράζομε τη σάλτσα. Ρίχνομε μισό ποτηράκι νερό και ψήνομε σε μέτριο φούρνο (χωρίς να καούν από πάνω) για περίπου 1 ½ με 2 ώρες.

    ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Προς το τέλος αφού έχει μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι, ρίχνομε κεφαλοτύρι τριμμένο και κρέμα γάλακτος.

  •