Μπάμιες λαδερές (με παρθένο ελαιόλαδο)

ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό μπάμιες [κατά προτίμηση φρέσκες],

2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες,

4 - 5 πυρηνάκια σκόρδο,

ένα ματσάκι μαϊντανό,

3 μεγάλες ώριμες ντομάτες,

ξύδι, αλάτι,

μία κούπα ελαιόλαδο,

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

1ος ΤΡΟΠΟΣ: Τις μπάμιες καλό είναι –αν έχομε υπομονή- να τις καθαρίσομε κωνικά στο κοτσανάκι τους χωρίς να φανεί το εσωτερικό τους, αφού τις έχομε ήδη πλύνει. Να βουτάμε το κεφαλάκι σε ένα πιατάκι με αλάτι και να τις αραδιάζουμε σε μεγάλο ταψί με τη σειρά. Όταν τελειώσουμε και καλυφθούν τα ¾ του ταψιού, τις ραντίζουμε με ξύδι και τις τοποθετούμε στον ήλιο έως να μαραθούν και να στραγγίσουν. Χωρίς να ξαναβραχούν είναι έτοιμες για μαγείρεμα.

2ος ΤΡΟΠΟΣ: Κόβουμε λίγο το κοτσανάκι, τις πλένουμε, τις στραγγίζουμε, τις τοποθετούμε σε τρυπητό και τις ραντίζουμε με ξύδι. Αφού στραγγίσουν είναι έτοιμες για μαγείρεμα.

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ:

Σε κατσαρόλα κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες μεγάλες με λίγο νερό στον πάτο για να μην καούν και αφού αχνιστούν προσθέτουμε μία κούπα ελαιόλαδο. Τα γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα και αμέσως μόλις αρχίσουν να ροδίζουν, προσθέτουμε πρώτα τη ντομάτα που είναι κομμένη σε κυβάκια και γυρίζουμε συνεχώς για ομοιόμορφο τσιγάρισμα και αμέσως ρίχνουμε το σκόρδο χοντροκομμένο. Αφού πάρουν δύο βράσεις προσθέτουμε το μαϊντανό και σβήνουμε τη φωτιά. Ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι [αν ακολουθήσαμε τον πρώτο τρόπο προετοιμασίας] και λίγο πιπέρι [προαιρετικά]. Σε άλλη κατσαρόλα φαρδιά τοποθετούμε μία στρώση μπάμιες, ρίχνουμε σάλτσα παντού, άλλη στρώση μπάμιες, ξανά σάλτσα κ.ο.κ., ώσπου να τελειώσουν τα υλικά. Ρίχνουμε νερό τόσο, ώστε να μην σκεπάσει τις μπάμιες. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά και τις συμπιέζουμε με τρυπητή σπάτουλα συχνά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος χωρίς να τις σκαλίσουμε καθόλου και κουνάμε την κατσαρόλα δεξιά – αριστερά για να μην κολλήσουν. Το φαγητό είναι έτοιμο σε 30΄ λεπτά περίπου.